Cycling Visionaries Awards – Project Details

Cargotecture_Cycle Service Station

Cargotecture_Cycle Service Station

Built of reused shipping containers, the cycle service station offers a practical and ecological solution for cyclists looking to stop and rest, charge items/batteries or fix their bikes en route. It is fully transportable,logically constructed and could be integrated into any city.

The proposal, comprised of two 20ft and one 10ft shipping container aligned longitudinally, offers the following:

-Open ends exposing charging points for electrical bikes
-A workshop area, where tools are provided for the user to make basic repairs
-A bespoke seating area where the user may charge batteries, use WiFi, dry their wet clothes and purchase helpful cycling accessories
-A supply of foldable stools for users to take onto the meadow and relax
-Sustainable energy and water
-A bespoke sliding door mechanism. The interior becomes open plan and the doors act practically as a shelter and sun shade.

The Yellow and Black façade stands out to cyclists and pedestrians, creating an instantly recognisable and memorable installation.

The overall design is a practical solution for the modern day cyclist. It is fully transportable, logically constructed and could be integrated into any city.

Voting closed. Thank you!
0 votes

Danielle Foster
Altrincham, United Kingdom

Category: Urban Planning and Urban Design

Back to project overview