Cycling Visionaries Awards – Project Details

 
 

Bicycle Parking Architecture

Architecture on Bicycle Parking is an ongoing study project on urban solutions to encourage the use of bicycles. It issues several studies,one of those resulting in a building. In our studies, bicycle parking facilities are combined with a broad scope of urban program and are integrated in the city context. A well defined strategy resulting in different design proposals and typologies.

1.About nunc

Nunc is an architecture studio based in The Netherlands with a team of two resident architects plus several collaborations over the world. Since both architects prefer to use their bikes on a daily basis but where disappointed by the existing infrastructure for bicycles, they decided to focus on theurban implications of the use of bicycles.

In late 2009 their entry for a new bicycle park in the city of Zaandam in the Netherlands won first price and has been built in 2011. The Fietsenpakhuis (“bicycle warehouse”) encouraged them to continue their studies to reinvent the way we manage the bicycle in the city. This work resulted in new archetypes for bicycle related buildings.



2.The Temporary Bicycle Park Studies

Due to a lack of organized bicycle parking around Dutch train stations bikes disorderly flock together filling up the squares around stations obstructing the public space. Also, because theft is a problem, there’s a high demand for controlled parking facilities and since most stations in the Netherlands are in constant transition due to a growing popularity of public transport, solutions must be flexible and easy to adapt though time. A system of temporary parking units can be assembled like a puzzle forming recognizable structures. Because of it’s flexible the system can be integrated in any given urban context.Furthermore, these structures can be moved around and reassembled when needed without taking the facility out of use.



3.Zuidas Train Station Bicycle Park

The Zuidas Train Station will be one of the most important stations around Amsterdam.

Since a new metro line and several new train services are implemented, this station will transform into a transfer-hub for large amounts of travelers. In our vision a comfortable and efficient use for bicycles should be fully integrated with the station itself.

The station is a meeting point, a stopover while traveling. Many travelers exchange from bicycle to train, creating the opportunity to enhance this moment in architecture. In our proposal a new platform will cover the train tracks, forming an impressive public hall giving direct access to all train services, shops and offices. This platform is designed as an elegant and efficient bicycle parking facility. Numerous sloping bicycle lanes link this platform directly to the surrounding city. To serve the increasing demand for more parking places, towers for bicycle parking are added, showing the marked presence of the bicycle in the city and creating the opportunity to watch the city from a elevated point.



4.The Fietspakhuis



Designed to release the pressure on the public space of the main shopping avenue of Zaandam, the fietsenpakhuis accommodates a daily storage of 700 bicycles and additional bike-related functions like public toilets, bike repair, renting out bikes and lockers.



The design of the Fietsenpakhuis is inspired by the archetype of the “Zaanse” warehouse. An expressive wooden structure of beams and columns supports the building and is enclosed by a shell of brickwork.



A double-height public space, open to the street, invites all cyclists to enter. A gently inclined staircase gives access to the upper floor. The street facade is transparent showing off the main function of its existence, the stored bicycles. The ground floor is paved with bricks, visually connecting the outer street with the interior.



The Fietsenpakhuis is sustainable in many ways. Fewer people travel by car. Materials are locally won, the wood used on structure and roof is certified. The building is using passive solar heating and is naturally ventilated. Electricity is generated by using solar panels on the rooftops providing almost all energy needs, keeping the ecological footprint of the building to a minimum.

Voting closed. Thank you!
0 votes

nunc architecten

Koog aan de Zaan, Netherlands

Category: Urban Planning and Urban Design

Links to this projects

Back to project overview