Cycling Visionaries Awards – Project Details

 
 

DRIVE THROUGH BIKE BASE

Self-sufficient Bike Base was designed for the purpose of Trimo Urban Crash competition 2013. The given location was in Ljubljana on one of the pedestrian/cycling paths, on the border of the city centre. Bike base, made out of three shipping containers, contains coffee shop, lounge area, self-service bicycle repair station and electric bike charging station. The main concept was drive through, which allows pedestrians and cyclists to run their errands in an easy way.

Self-sufficient Bike Base was designed for the purpose of Trimo Urban Crash competition 2013. The given location was in Ljubljana on one of the pedestrian/cycling paths, on the border of the city centre. Bike base, made out of three shipping containers, contains coffee shop, lounge area, self-service bicycle repair station and electric bike charging station. The main concept was drive through, which allows pedestrians and cyclists to run their errands in an easy way.



THE CONCEPT



The task was to design a BIKE BASE out of SHIPPING CONTAINERS, where pedestrians and cyclists would interact. We came up to an idea that cyclists could DRIVE THROUGH the building, running errands without stepping off the bike too often or worrying where to park it.



THREE CONTAINERS are separated with passageways between them, from where the cyclists would access services they need. The longitudinal facade is free of entrances for the purpose of parking the bikes on the rail along its way.



PROGRAMME



The layout of the programme that is divided through all three containers enables the user to run their errands quickly and easily.



In the first module we can locate the following facilities: TOILETS, BIKE CHARGING STATION, STORAGE ROOM WITH PROVIDED SPACE FOR THE THERMAL ENERGY STORAGE AND RAINWATER STORAGE. The charging station is located at the very end of the first container and to access it the cyclist uses the ramp, which is basically the wall that closes up at night.



The middle module contains a SELF-SERVICE BICYCLE REPAIR STATION and a COFFEE SHOP. The area where the coffee shop is situated has a desk to serve the clients and two small bars on both sides, where customers can drink their coffee if they are in a hurry.



The third module is all dedicated to CHILLING OUT, DRINKING COFFEE AND SEARCHING THE WEB (WI-FI). It contains movable furniture blocks, which serve as tables and seating at the same time. Users can easily put them together and arrange them according to their own wishes and needs.



THE FACADE



The facade is made out of Qbiss Air panels, printed with a dotted pattern to create a funky look of the building and to attract the attention of by-passers. The floor and the rail on the facade would be coloured with orange-red colour, which represents the colour of the bike paths.



The facade would not only be used as a wrap, but also as the PARKING SPACE FOR THE BICYCLES. This would solve the problem with parking bikes, which in this case would not be chaotically spread all around the pedestrian or cyclist path, where they could pose danger for occasional passers-by. The cyclist would easily park and lock their bike onto the rail and the bike would not disturb the traffic.



In order to provide security of the structure during night time, we designed a movable panels covered with nets. They would close the passageway and prevent vandalism on the building. The reason to design panels from nets was to allow the entrance of the light through the windows during daytime.



SELF-SUFFICIENCY



To make the building ecologicaly friendly, we provided the space for the thermal energy storage and rainwater storage in the storage room, located in the first module. The roof of the building would be covered with Trimo EcoSolar PV panels to extract the energy from the sun. White colour that functions as the basic colour of the facade also contributes to ecological frendliness of the building, because it reduces overheating. The same function have net panels, which provide shading for some of the windows during daytime.



AUTHORS



Špela Kočevar

Polona Šušterič


Voting closed. Thank you!
0 votes

Špela Kočevar

Črnomelj, Slovenia

Category: Urban Planning and Urban Design

Back to project overview